perjantai 28. maaliskuuta 2008

Seminaarikuulumisia 13.2.

Hyvässä Osuuskauppahengessä
vapaan kansalaistoiminnan synergiaa
OSALLISUUS-SEMINAARI ”Vantaan omistajille”

Valtuustosali oli täynnä Asukaspalvelu- ja Vapaa-ajanlautakuntien, aluetoimikuntien ja Svenska kommitteén, kaupunginvaltuuston ja –hallituksen jäsenien sekä osallisuustyötä tekevien virkamiehien ynnä muiden kutsuttujen yhteisessä seminaarissa 13.2.
Seminaarilla haluttiin käynnistää keskustelu ja työ kuinka löydetään uusi vantaalainen osallisuusfoorumi vuoden 2008 aikana. Mottona on kaupunginvaltuuston kirjaama sitova tavoite ”Alueellisen työn toimintamallia uudistetaan ja osallisuutta vahvistetaan”. Tämä seminaari oli järjestyksessä kolmas asukaspalvelulautakunnan ja aluetoimikuntien aluetoimintaa käsittelevä seminaari.

Vantaa on ollut edelläkävijä osallistumisen mahdollistajana alueellisessa toiminnassa: ensimmäiset kehittämistoimikunnat perustettiin jo 1993! Niiden tehtävä oli seurata ja arvioida toiminta-alueensa yhdyskuntarakenteen, väestön elinehtojen ja palvelujen tilaa, antaa lausuntoja ja tehdä esityksiä alueen kehittämiseksi. Vuonna 2000 organisaation nimeksi tuli aluetoimikunta.
Jäsenten valinnat ovat olleet sekä järjestöpohjaisia että poliittisia henkilövalintoja; nyt on aika analysoida valintamuotojen vahvuudet/heikkoudet.

Aluetoimikunnat olivat kiinteä osa sosiaali- ja terveystoimen alueellisessa organisaatiossa (oma aluejohtaja mm.), joka kuitenkin v. 2006 lopussa purettiin. Tässä heikentävässä muutoksessa hävisi toimikunnan työstä oleellisin osa, eli alueellinen asiantuntijuus. 2008 alusta oltiin – taas – uudessa tilanteessa: vapaa-ajan ja asukaspalvelujen toimialat yhdistettiin, syntyi uusi toimintaympäristö osallisuudelle ja alueelliselle toiminnalle.

Kuntalaisten vaikuttamishalu kohdistuu yhä enemmän omaan elämänlaatuun ja välittömään asuinympäristöön ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Mikä on vantaalaisen omin alue, jos hän asuu Länsimäessä, käy kaupassa Itäkeskuksessa, töissä Espoossa ja harrastuksissa Tikkurilassa? Uusi haaste onkin: Voidaanko vaikuttamisalue enää määrittää perinteisellä läheisyys-periaatteella? Pääkaupunkiseudun yhteistyö vahvistuu koko ajan, päätöksenteko tapahtuu yhä suuremmissa yksiköissä yhä kauempana kuntalaisista. Tasapainon säilyttämiseksi pääkaupunkiseudun yhteishallinnon kanssa tasatahtiin on vahvistettava lähidemokratiaa – kuntalaisten on voitava aidosti vaikuttaa asioihin.

Yleiskeskustelussa todettiin yksimielisesti, että aluetoimikunta-mallia ja sen sisältöä voi kehittää, mutta lopettamisesta ei puhettakaan. Tähän yhtyi myös Hakunilan (sis.Länsimäki) aluetoimikunta.

Seija Uitto
Hakunilan aluetoimikunnan jäsen

Ei kommentteja: