Vantaan sosialidemokraatit:
Metropolipolitiikan perustaksi seutuhallinto, asukasdemokratia ja peruskuntien välinen yhteistyö
Vantaan sosialidemokraatit ovat linjanneet näkemyksensä metropolialueen tulevaisuudesta. Vantaan demarien mielestä päätöksenteon pohjaksi tarvitaan tieteellinen tutkimus ja esittävät, että metropolialueella tehdään korkeakoulu- tai yliopistotasoinen tutkimus seudun palveluiden ja hallinnon järjestämisestä sekä kilpailukyvyn edistämisestä. Yksi tutkittava malli on kaksiportainen seutuhallinto, jossa yhteisistä palveluista päättää vaaleilla valittu seutuvaltuusto, jonka verotusoikeutta tulee myös tutkia. Tutkimuksessa on demarien mielestä selvitettävä myös metropolialueen asukkaiden sosiaalisten verkostojen merkitys arjen hyvinvoinnissa ja syrjäytymisen ehkäisyssä.
Vantaan demarien mielestä pääkaupunkiseudulla ja sen ympäristökunnissa yhteistyötä tulee jatkaa peruskuntien kesken. Metropolialue on lakisääteisen YTV:n perustamisen jälkeen maantieteellisesti laajentunut siinä määrin, että lakisääteinen seutuhallinto tulisi ulottaa vähintään 14 kuntaan, jotka osallistuvat Helsingin seudun yhteistyökokouksiin.
Vantaan demarien mielestä seutuhallinnon tulee perustua asukkaiden vaaleilla valitsemien edustajien päätöksiin. Demarien mielestä ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvät haasteet edellyttävät, että myös metropolialueen poliittisen päätöksenteon rakenteiden on pystyttävä vastaamaan uuden ajan haasteisiin. Muun muassa ekologiset joukkoliikenne- ja energiaratkaisut sekä luonnonsuojelu- ja virkistysalueiden turvaaminen edellyttävät koko metropolialueen asukkaiden yhteistä päätöksentekoa.
Vantaan demarien mielestä selvitys Vantaan ja Helsingin liittämisestä yhteen on tarpeeton. Viiden miljoonan asukkaan Suomeen sopii varsin huonosti ajatus yhdestä lähes miljoonan asukkaan peruskunnasta. Kahden kunnan mahdollinen yhdistäminen ei lisää palveluja kuntalaisille eikä ratkaise metropolialueen ongelmia. Vaarana on Vantaan jääminen lapsipuolen asemaan. Uhkana on myös, että Vantaan asukkaat menettävät seudullisen päätösvaltansa.
Vantaan demarien mielestä edellä mainitut tutkimukset tulee käynnistää vuoden 2009 aikana.
perjantai 20. helmikuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti