tiistai 5. helmikuuta 2008

Uudistuksia kaupungin johtoon

Tänään kokoontui Vantaan Sosialidemokraattien kunnallisjärjestön edustajisto. Asialistalle oli mm. alustus kaupungin LUPO-työryhmän työtilanteesta. LUPO = luottamushenkilö - ja pormestarimallit. Työryhmän tehtävänä on siis pohtia Vantaan johtamisjärjestelmiä seuraavasta vaalikaudesta lähtien. Ensin oli selvitys muiden suurempien kaupungien järjestelmistä. Esimerkiksi Tampereella jopa kaikki lautakuntien puheenjohtajat ovat kokoaikaisia ja he käyttävät apulaispormestarin nimikettä. Turussa kaupunginhallituksen puheenjohtaja on kaupungin palkkalistoilla, siis työskentelee "luottamustoimessaan" päätyökseen. Kaupunkien välillä on myös eriäviä käytäntöjä lautakuntien jäsenten valinnasta, osa valitsee lautakuntiinkin vain valtuutettuja tai varavaltuutettuja, jolloin johtaminen on hyvin keskitettyä. Vantaallahan kukaan luottamushenkilöistä ei ole päätoiminen ja lautakuntiin voidaan valita kuka vaan, rajoituksia kunnalliseen vaikuttamiseen on hyvin vähän.

LUPO-työryhmän puheenjohtajan Markku J. Jääskeläisen (sd.) mukaan oltu hyvin yksimielisesti nykyisen käytännön takana. Mikään ryhmä ei ole tukenut ajatusta kokoaikaisista hallituksen- tai valtuuston puheenjohtajista. Hämeenlinnasta tosin lainattaisiin mallia, jossa kaikki kokoukset keskitettäisiin samalla päivälle - maanantaille. Sormiharjoitusten mukaan systeemi toimisi hyvin aikataulullisesti ja nopeasti mietittynä sanoisin, että luottamushenkilölle keskittäminen varmasti toisi etuja.

Työryhmä on käynyt läpi myös kaikkien toimialojen alaiset lautakunnat ja jaostot ja joitain ajatuksia on jo julkisesti esitettävissä. Opetuslautakunnan alaisuudessa olevat johtokunnat tulevat todennäköisesti kokemaan muutoksia. Nyt ilmoille nousi Varian johtokunnan muuttaminen jaostoksi ja suoraan opetuslautakunnan alaisuuteen. Näin yhteys toivon mukaan tiivistyisi. Vastaavasti aikuisopiston johtokunta lakkaisi ja vähäisiksi jääneet käsiteltävät asiat siirtyisivät suoraan lautakunnan pöytään. Yläasteiden johtokuntien toimikausia puolestaan kaavaillaan lyhennettäväksi kahteen vuoteen ja näin tehtäviin löytyisi toivottavasti enemmän innokaita ihmisiä.

Iso muutos koskee tietysti uuden vapaa-ajan ja asukaspalvelut yhdistävän toimialan alaisia lautakuntia. Työryhmä ei ota kantaa asiaan ennenkuin asiaa koskeva selvitys valmistuu maaliskuun alkupuolella. Oma kantani on, että yhdistyminen on vietävä aidosti läpi ja yhdistettävä myös vapaa-ajan lautakunta ja asukaspalvelulautakunta yhdeksi paketiksi. Aluetoimikuntien roolia pitää kasvattaa ja toimivaltakysymyksiä katsoa yhdessä mahdollisen uuden lautakunnan kanssa. Näin ehkä tultaisiin oikeasti lähemmäksi alueellista toimintaa ja asukkaiden vaikutusmahdollisuudet paranisivat.

Ei kommentteja: